HUBO Kaagloop
vrijdag 19 januari 2018

Een interview met voorzitter Sjaak Bakker die al jaren bij de loop betrokken is. “Omstreeks 1970, toen je nog nagewezen werd als je door het dorp hard liep, werd de eerste Kaagloop gehouden. Na de start volgde een rondje over het voetbalveld en vervolgens via het Kerkelaantje, de Dorpsstraat, de Zeeweg, de Kagerdijk en de Simon Koopmanstraat terug naar de Dorpsstraat naar de finish.

Dus in tegenovergestelde richting van het huidige parcours en er werd er ook maar 1 rondje gelopen.” vertelt Sjaak Bakker in de kantine de IJsclub, de Sjoerd Huisman Piste. Nadat de loop een aantal jaren niet gehouden werd, werd ze in 1980 en 1981 weer georganiseerd, om vervolgens weer een aantal jaren van het toneel te verdwijnen. In 1987, op 27 december, werd de draad weer opgepakt en organiseerde IJsclub “De Noord” in samenwerking met atletiekvereniging S.A.V. wederom de Kaagloop, die vanaf die datum ook een officiële 10 kilometer wedstrijdloop was. 

“De loop in 1987 was een memorabele editie want het was nog volledig winter. We hadden op zaterdag nog een toertocht op het IJsselmeer en zondags moesten we met veel vrijwilligers de straten zoveel mogelijk sneeuwvrij maken. Het was een heroïsche strijd met dat winterweer en af en toe sneeuwbuien uit het noordoosten.”

De HUBO Kaagloop is begonnen als loop voor zowel de serieuzere hardloper als de recreant. “Dit is eigenlijk nog steeds de combinatie die we als organisatie zoeken want uiteindelijk vinden we het gewoon het mooiste dat zoveel mogelijk mensen een mooie sportieve dag hebben.” aldus Sjaak Bakker. Dit zie je ook terug in het parcours want de liefhebber krijgt een mooie combinatie van West-Friese Omringdijk en een karakteristiek dorp maar de wedstrijdloper waardeert dit ook al jaren omdat het een snel verhard parcours is.

“Een mooie gelegenheid de persoonlijke records aan te scherpen. En dat is natuurlijk voor ieders eigen niveau.” Dat het snelle parcours in trek is bij de lopers, blijkt wel uit de grote deelname de laatste jaren en ook aan de deelname van een groot aantal regionale (sub)toppers. Het parcours record op de wedstrijdloop van 10 KM is scherp bij zowel de heren als de dames. “Bij de heren staat deze sinds 1992 met 31:08 op naam van Dick Tesselaar en bij de dames op sinds 2010 op naam van Ilse Pol in 35:11. Ga er maar aan staan!”

“Een passie voor sporten ontwikkelen kan niet vroeg genoeg beginnen. We hebben daarom ook dit jaar voor basisschool kinderen de kinderloop en proberen daarin de samenwerking met scholen en andere instanties te zoeken. De kinderloop stimuleert sporten in het algemeen en wie weet wat voor moois er uit ontstaat voor sportend West-Friesland. De jeugd heeft immers de toekomst.”

De organisatie is sinds enkele weken al weer aan de slag want er moeten best een aantal zaken worden geregeld. “We willen het gewoon voor iedereen zo goed mogelijk organiseren en worden daarin steeds een beetje beter. Op de dag zelf leunen we op veel vrijwilligers. Ik blijf het na al die jaren mooi vinden dat deze mensen er altijd maar weer voor klaar staan. Ook mooi is dat we van steeds meer bedrijven in de regio een sponsorbijdrage krijgen en in HUBO een enthousiaste hoofdsponsor hebben. Dit biedt ons net weer even wat meer mogelijkheden het weer een beetje beter te doen.” 

Bij de 10 KM wedstrijdloop wordt er gestreden in verschillende categorieën. Bij de mannen: jonger dan 40 jaar, tussen 40 en 55 jaar en ouder dan 55 jaar. Bij de vrouwen zijn 2 categorieën: jonger dan 35 jaar en ouder dan 35 jaar. “Een leuke aanvulling op de reguliere categorieën is toch nog altijd de trofee voor de snelste Wervershover (man en vrouw). Die staat bij de oud winnaars toch vaak wel op een bijzonder plekje.”
De prijsuitreiking is rond 13:00 uur in de kantine van voetbalvereniging VVW en hier voorafgaand is een loterij met leuke prijzen voor hardlopers. 

Wie mee wil doen met de HUBO Kaagloop kan zich tot en met vrijdag 26 januari online inschrijven of op de dag zelf inschrijven tot circa 11:00 uur in de kantine van voetbalvereniging VVW. De kosten voor deelname aan deze wedstrijd bedragen € 6,00 bij online inschrijven € 7,50 op de dag zelf. Alle informatie en praktische zaken zijn te vinden op www.kaagloop.nl